mogłby ktoś pomóc.. ; d

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HiYo
**

mogłby ktoś pomóc.. ; d

Post autor: HiYo »

Dostałem zadanie.. przeprowadzić obserwację niejawną w jakimś dużym hipermarkecie. Teraz pytanie do was, na jakim aspekcie miałbym się skupić, jakieś pomysły? I jak opracowanie tej obserwacji ma wyglądać od strony formalnej?
socjopat

Post autor: socjopat »

Obserwuj ludzi: uda ci się zapewne ich pogrupować i przypisać pewne charakterystyczne cechy (zachowania) każdej z wydzielonych grup :wink:

Najprostrzy podział to kobiety vs męzczyźni, inaczej się zachowują w sklepie, inaczej się zapewne zachowuje M. będąc na zakupach z żoną (podtrzymujący się na wózku i nerwowo spoglądający na zegarek - znudzony) a inaczej samotnie robiący zakupy).

Wiele rzeczy mi przychodzi do głowy.

Sporo zależeć będzie - myslę - od pory dnia przeprowadzenia obserwacji.
EnOKa

Post autor: EnOKa »

Ciekawym stanowiskiem do takiej obserwacji jest stanowisko alkoholowe.
No i może zrób 2 grupy badawcze: kobiety i mężczyzn (tak jak wspomniał TOMEK).
socjopat

Post autor: socjopat »

lub też WIEK, ale to wymaga głębszej obserwacji, w zalezności od wieku (ale nie tylko) można podzielić ludzi którzy chętniej odwiedzają takie to a takie regały, podzielić ludzi można też na wygląd (jedni wyglądają na - choć wrażenie moze być mylne - na mniej lub bardziej zamożnych i pewnie nie te same towary wkładają do koszyka) ale trzeba mieć oczy szeroko otwarte :wink:
EnOKa

Post autor: EnOKa »

Ojjj, śliska sprawa z oceną takich rzeczy jak wiek, zamożność itp.
Na oko, to podobno już jeden umarł :wink:
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Zadanie jest w ramach nauki, czy przyjętej pracy?
W ramach pracy najistotniejsze będzie bardzo dosłowne śledzenie klienta: w jakiej kolejności obchodzi działy, jaka wysokość półek interesowała go najczęściej, jakie kolory opakowań, jakie produkty odłożył po przeczytaniu ceny, w jakiej kwocie ogólnej zamknął się jego zakup itd.
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
Awatar użytkownika
HiYo
**

Post autor: HiYo »

W ramach nauki, dzięki za rady - skorzystałem : P - właśnie wróciłem z obserwacji, teraz jakoś to ładnie opracować i koniec^^
awariant

Post autor: awariant »

nie wiem te obserwacje kojarzy mi się z moja byłą pracą "Tajemniczy klient" tylko ze ja prowadziłem obserwacje personelu sklepu i reakcje na ciemniejsza cześć konsumentów:)
ODPOWIEDZ