Etyczne problemy socjologa - pomysł na prace

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dudka
**

Etyczne problemy socjologa - pomysł na prace

Post autor: dudka »

Czesc,
Mam do napisania pracę dotyczącą Etycznych problemów zawodu socjologa.. temat ma być w tym obrębie ale nie jest jednoznacznie sprecyzowany. Myślałam może coś na temat jawności badań, łamaniu kodeksu.. ale nie wciąż nie wiem za co się złapać i jak do tego zabrać. Byłabym wdzięczna za jakieś pomysły, który pomogłyby mi napisać te pracę...
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

PWSW patologia widzę ostra..

Może problem poufności i anonimowości, dobrowolnego uczestnictwa? sam problem badań na jednostce, człowieku, grupach - specyficzny materiał badawczy, może praca ankietera - rzetelność przeprowadzania badań - które rzutują na dalsze etapy..

Ogrom tego...
Awatar użytkownika
dariia
**

Post autor: dariia »

A może etyka w eksperymentach??? Było kilka takich w historii, o których można by dyskutować. Mógłbyś powołać się na konkretne przykłady...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dudka
**

No właśnie ta etyka w eksperymentach.. właśnie sie jej czepie bo to dobry temat. Brakuje mi paru przykładów takich doświadczeń.. mam pare, ale jeśli znacie jakieś to wpiszcie tylko, a ja sama sobie rozwinę..
Awatar użytkownika
dudka
**

kto przeprowadził badanie dotyczące natężenia światła na hali produkcyjnej i jego wpływ na wydajność pracowników? wyleciało mi z głowy..
Awatar użytkownika
AnnaPe
**

Post autor: AnnaPe »

kojarzy mi się, że jest to tzw. efekt Mayo, ale w 100% nie jestem pewna:)
Awatar użytkownika
dariia
**

Z eksperymentów, w których można mówić o etyce są na pewno:
- eksperyment w więzieniu, chyba Zimbardo go przeprowadził
- albo też Milgrama, ten z prądem...
FrancisBegbie

AnnaPe - blisko:)
Efekt Hawthorne to zjawisko będące źródłem błędów podczas prowadzenia badań na grupie ludzi, wynikające z tego, że wiedzą oni o tym, że uczestniczą w eksperymencie.

Zjawisko to odkryte zostało przez Eltona Mayo podczas badań nad wydajnością pracy wśród pracowników Western Electric Company w USA, gdy badacze próbowali mierzyć w jakich warunkach oświetleniowych wydajność pracy będzie wzrastać. Okazało się że wydajność pracy wzrastała zarówno w grupach eksperymentalnych jak i kontrolnych, czego przyczyną było, jak wnioskowali badacze, zaangażowanie się naukowców w proces badawczy i ich ciągła obecność, dzieki czemu osoby badane starały się pracować coraz bardziej wydajnie w trakcie trwania eksperymentu.
http://www.zgapa.pl/zgapedia/Efekt_Hawthorne.html

Eksperyment Milgrama

http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Milgrama

Oraz Zimbardo...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_wi%C4%99zienny

Eksperyment Salomona Ascha - też jest ciekawy, moim zdaniem najciekawszy pod względem zastosowań w dzisiejszym świecie - np. reklamie...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Ascha

PS: Oczywiście linki z wikipedii są tylko po to by ogólnie przypomnieć, aby wykorzystać w pracy nie polecam wikipedii
Awatar użytkownika
dariia
**

Jeśli chodzi literaturę, to z tego co pamiętam Babbie opisywał te eksperymenty, ale nie wiem tytułu książki, coś z metodami związane... :)
FrancisBegbie

Babbie E. , Podstawy badań społecznych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009
Sowul86
*

Post autor: Sowul86 »

Ja polecam zajrzeć sobie do Nachmiasów tam znajdziesz chyba kodeks etyczny czy cuś takiego jeżeli dobrze pamiętam i rozwinięcie tego tematu także. Przejrzeć przeczytać i napewno coś do głowy wpadnie :)
Awatar użytkownika
karolka12
**

przykłady łamania zasad etycznych w pracy socjologia

Post autor: karolka12 »

witam serdecznie, na pracę zaliczeniową muszę napisać projekt dotyczący łamania zasad etyki, ale na konkretnym przykładzie (badacza, firmy, ankietera), może to dotyczyć fałszowania wyników czy celowe skrzywianie pytań ankietowych. Może ktoś z Was wie gdzie mogę znaleźć takie przykłady? buszuje od kilku dni po internecie i nic :cry:
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Na moje oko najszybciej, o ile w ogóle, dostaniesz takie dane w OFBOR-ze, który zarządza programem PKJPA, albo w PTBRiO. Oczywiście będą to dane odbrandowione, bo nikt Ci nie przekaże danych z których będzie wynikało, że firma X jest nieetyczna, jeśli nie ma w tej sprawie prawomocnego wyroku sądu.

Mówisz, że od kilku dni buszujesz po internecie i nic. Przeprowadź mały eksperyment: wpisz w Google hasła "ankieterzy" oraz "sufity". Pierwszy link powinien Cię zainteresować.

Pozdrawiam,
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
karolka12
**

Post autor: karolka12 »

dziękuję Ci bardzo, biorę się za poszukiwania :wink:
ODPOWIEDZ