Wizerunek polityków, jakie badania?

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dariia
**

Wizerunek polityków, jakie badania?

Post autor: dariia »

Hej! Witam wszystkim. Mam do Was prośbę. Mam zamiar napisać pracę n/t kształtowania wizerunków polityków. Mam tylko problem z wymyśleniem sensownego i ciekawego projektu badawczego. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł to będę wdzięczna... Pozdrawiam :grin:
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Jak dla mnie ciekawą wydawałaby się propozycja:
Internet jako nowe narzędzie kreowania wizerunku polityków.
Proponuję głównie skupić się na ostatnio popularnych blogach politycznych, ew. sondażach on-line etc.

Jako obiekt badania głównie blogi polityków - analiza jakościowa/analiza treści. Bierzesz dosłownei tylko kilka blogów analizujesz je. Do tego dorzucasz e-mail, reklama w necie - zestawiasz ze sobą. Jeżeli chcesz prowadzić badania ilościowe - to znacznie łatwiej Ci to przejdzie, bo siedzisz w domu i w necie rzucasz ankiety np poprzez:

- eBadania.pl
- moje-ankiety.pl

Co Ty na to? jakąś bibliografię w wolnej chwili rzuci się. Do tego kilka pozycji, najlepszych blogów etc.

PS:

Długo szukać nie trzeba było
* Cady G.H., McGregor P., Internet. Od podstaw do mistrzostwa, Warszawa 1996.
* Castells M., Galaktyka Internetu, Poznań 2003.
* Converse T., Park J., PHP4. Biblia, Gliwice 2001.
* Cwalina W., Telewizyjna reklama polityczna, Lublin 2000.
* Dobek-Ostrowska B., Wiszniowski R., Teoria komunikowania publicznego i politycznego, Wrocław 2001.
* Dryden G., Vos J., Rewolucja w uczeniu, Poznań 2000.
* Gibson W., Neuromancer, Warszawa 1992.
* Internet. Fenomen społeczeństwa informacyjnego, red. Zasępa T., Częstochowa 2001.
* Jabłoński H., Opinia parlament prasa, Wrocław 1985.
* Kapuścinski R., Lapidarium IV, Warszawa 2002.
* Karwat M., Sztuka manipulacji politycznej, Toruń 2001.
* Kochan M., Slogany w reklamie politycznej, Warszawa 2002.
* Krol E. i Hoffman E., FYI , "What is the Internet?", 1993.
* Krol E. i Hoffman E., RFC 1462 - Request for Comments 1462 , 1993.
* Krzysztofek K., Cywilizacja: dwie optyki, Warszawa 1991.
* Kwaśniewski A., Po prostu lubię ludzi, Warszawa 2001.
* Lem S., Bomba megabitowa, Kraków 1999.
* Lem S., Dylematy, Kraków 2003.
* Marketing polityczny - przywództwo, Warszawa 2002.
* Mazur M., Marketing polityczny. Wyczerpujący przegląd technik i metod stosowanych w kampanii wyborczej, Warszawa 2002.
* Mrozowski M., Media masowe. Władza rozrywka i biznes, Warszawa 2001.
* Pawłowska A., Władza i uczestnictwo polityczne w społeczeństwie informacyjnym, Lublin 1995.
* Polowczyk Ż., Internet. Media edukacja polityka, Poznań 2004.
* Rothert A., Demo-Net. Wirtualna projekcja rzeczywistości, Warszawa 2001.
* Rothert A., Technopolis. Wirtualne sieci polityczne, Warszawa 2003.
* Smith R.J., Gibbs M., McFedries P., Żeglując po internecie, Warszawa 1996.
* Studia z teorii komunikowania masowego, red. Dobek-Ostrowska B., Wrocław 1999.
* Trzeciak S., Strategie kampanii wyborczej. Praktyczny podręcznik, Lublin 2001.
* Ulicka G., Wpływ marketingu politycznego na zmiany w życiu publicznym państw demokratycznych, Warszawa 1996.
* Welling L., Thomson L., PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW, Gliwice 2002.
* Wiszniowski R., Marketing wyborczy, Warszawa - Wrocław 2000.

Pochodzi z pracy:

http://www.magisterska.popielarz.pl

Temat:
Narzędzia internetowego marketingu politycznego
Awatar użytkownika
dariia
**

Dzięki bardzo :grin: Nie pomyślałam o tym, a to faktycznie niezły pomysł... :lol: Ja myślałam o analizie jakiejś kampanii wyborczej, ale blogi bardziej mi się podobają...
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

No jak jest ok, to spoko.

Wpadnij czasem tutaj i podziel się swoimi wrażeniami, obiekcjami etc.

Pozdrawiam i życzę powodzenia,
Naomi
**

Post autor: Naomi »

Witam Cię :)
Szczerze mówiąc twój watek zwrócił moja uwage. Poniewaz jestem po specjanosci socjologii polityki.
W sumie nie wiem czy chcesz pisac prace monograficzna czy badwawcza :?: Jesli ma byc to kształ pracy badawczej to polecam ,,Wizerunek polityków Polskich oraz ich działalnośc z punktu widzenia opinii publicznej mieszkańców miasta X" lub ,,Obraz współczesny Polskich polityków w odniesieniu do badan opinii publicznej miasta X" Chodzi przede wszystkim o tym w temacie by był zarysowany juz taki schamat projekt w jaki sposób bedziemy to badać i na kim i gdzie? z sama praca monograficzna jest troche problemów bo ksiazek niby troche jest o polityce czy politykach ale chodzi tu o watek krytyczny przeczytanych źródeł. jednak wybór jest twój. Bo w sumie w pracy badawczej mozna skonstruowac ankiete, która mozesz rozniesc po urzedach itd by opinia publiczna ja uzupełniła. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
malec

Post autor: malec »

techniki projekcyjne tez sa w takich badaniach fajne :) porownywanie politykow do zwierzat itp :)
Awatar użytkownika
dariia
**

Zdecydowałam się jednak na analizę blogów pod kątem marketingowym, ale nie bardzo wiem jak się analizuje treść... Tzn. wiem na czym polega ta metoda, ale interesują mnie detale...
Może ktoś zna jakieś publikacje na ten temat???
Pozdrawiam serdecznie :grin:
ODPOWIEDZ