Wizerunek polityków, jakie badania?
Moderator: FrancisBegbie
Wizerunek polityków, jakie badania?
Hej! Witam wszystkim. Mam do Was prośbę. Mam zamiar napisać pracę n/t kształtowania wizerunków polityków. Mam tylko problem z wymyśleniem sensownego i ciekawego projektu badawczego. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł to będę wdzięczna... Pozdrawiam 
-
FrancisBegbie
Jak dla mnie ciekawą wydawałaby się propozycja:
Jako obiekt badania głównie blogi polityków - analiza jakościowa/analiza treści. Bierzesz dosłownei tylko kilka blogów analizujesz je. Do tego dorzucasz e-mail, reklama w necie - zestawiasz ze sobą. Jeżeli chcesz prowadzić badania ilościowe - to znacznie łatwiej Ci to przejdzie, bo siedzisz w domu i w necie rzucasz ankiety np poprzez:
- eBadania.pl
- moje-ankiety.pl
Co Ty na to? jakąś bibliografię w wolnej chwili rzuci się. Do tego kilka pozycji, najlepszych blogów etc.
PS:
Długo szukać nie trzeba było
Pochodzi z pracy:
http://www.magisterska.popielarz.pl
Temat:
Proponuję głównie skupić się na ostatnio popularnych blogach politycznych, ew. sondażach on-line etc.Internet jako nowe narzędzie kreowania wizerunku polityków.
Jako obiekt badania głównie blogi polityków - analiza jakościowa/analiza treści. Bierzesz dosłownei tylko kilka blogów analizujesz je. Do tego dorzucasz e-mail, reklama w necie - zestawiasz ze sobą. Jeżeli chcesz prowadzić badania ilościowe - to znacznie łatwiej Ci to przejdzie, bo siedzisz w domu i w necie rzucasz ankiety np poprzez:
- eBadania.pl
- moje-ankiety.pl
Co Ty na to? jakąś bibliografię w wolnej chwili rzuci się. Do tego kilka pozycji, najlepszych blogów etc.
PS:
Długo szukać nie trzeba było
* Cady G.H., McGregor P., Internet. Od podstaw do mistrzostwa, Warszawa 1996.
* Castells M., Galaktyka Internetu, Poznań 2003.
* Converse T., Park J., PHP4. Biblia, Gliwice 2001.
* Cwalina W., Telewizyjna reklama polityczna, Lublin 2000.
* Dobek-Ostrowska B., Wiszniowski R., Teoria komunikowania publicznego i politycznego, Wrocław 2001.
* Dryden G., Vos J., Rewolucja w uczeniu, Poznań 2000.
* Gibson W., Neuromancer, Warszawa 1992.
* Internet. Fenomen społeczeństwa informacyjnego, red. Zasępa T., Częstochowa 2001.
* Jabłoński H., Opinia parlament prasa, Wrocław 1985.
* Kapuścinski R., Lapidarium IV, Warszawa 2002.
* Karwat M., Sztuka manipulacji politycznej, Toruń 2001.
* Kochan M., Slogany w reklamie politycznej, Warszawa 2002.
* Krol E. i Hoffman E., FYI , "What is the Internet?", 1993.
* Krol E. i Hoffman E., RFC 1462 - Request for Comments 1462 , 1993.
* Krzysztofek K., Cywilizacja: dwie optyki, Warszawa 1991.
* Kwaśniewski A., Po prostu lubię ludzi, Warszawa 2001.
* Lem S., Bomba megabitowa, Kraków 1999.
* Lem S., Dylematy, Kraków 2003.
* Marketing polityczny - przywództwo, Warszawa 2002.
* Mazur M., Marketing polityczny. Wyczerpujący przegląd technik i metod stosowanych w kampanii wyborczej, Warszawa 2002.
* Mrozowski M., Media masowe. Władza rozrywka i biznes, Warszawa 2001.
* Pawłowska A., Władza i uczestnictwo polityczne w społeczeństwie informacyjnym, Lublin 1995.
* Polowczyk Ż., Internet. Media edukacja polityka, Poznań 2004.
* Rothert A., Demo-Net. Wirtualna projekcja rzeczywistości, Warszawa 2001.
* Rothert A., Technopolis. Wirtualne sieci polityczne, Warszawa 2003.
* Smith R.J., Gibbs M., McFedries P., Żeglując po internecie, Warszawa 1996.
* Studia z teorii komunikowania masowego, red. Dobek-Ostrowska B., Wrocław 1999.
* Trzeciak S., Strategie kampanii wyborczej. Praktyczny podręcznik, Lublin 2001.
* Ulicka G., Wpływ marketingu politycznego na zmiany w życiu publicznym państw demokratycznych, Warszawa 1996.
* Welling L., Thomson L., PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW, Gliwice 2002.
* Wiszniowski R., Marketing wyborczy, Warszawa - Wrocław 2000.
Pochodzi z pracy:
http://www.magisterska.popielarz.pl
Temat:
Narzędzia internetowego marketingu politycznego
-
FrancisBegbie
Witam Cię
Szczerze mówiąc twój watek zwrócił moja uwage. Poniewaz jestem po specjanosci socjologii polityki.
W sumie nie wiem czy chcesz pisac prace monograficzna czy badwawcza
Jesli ma byc to kształ pracy badawczej to polecam ,,Wizerunek polityków Polskich oraz ich działalnośc z punktu widzenia opinii publicznej mieszkańców miasta X" lub ,,Obraz współczesny Polskich polityków w odniesieniu do badan opinii publicznej miasta X" Chodzi przede wszystkim o tym w temacie by był zarysowany juz taki schamat projekt w jaki sposób bedziemy to badać i na kim i gdzie? z sama praca monograficzna jest troche problemów bo ksiazek niby troche jest o polityce czy politykach ale chodzi tu o watek krytyczny przeczytanych źródeł. jednak wybór jest twój. Bo w sumie w pracy badawczej mozna skonstruowac ankiete, która mozesz rozniesc po urzedach itd by opinia publiczna ja uzupełniła. Pozdrawiam
Szczerze mówiąc twój watek zwrócił moja uwage. Poniewaz jestem po specjanosci socjologii polityki.
W sumie nie wiem czy chcesz pisac prace monograficzna czy badwawcza