jaki kierunek do socjologii?

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nadja
**

jaki kierunek do socjologii?

Post autor: Nadja »

Zastanawiam się jaki kierunek by zacząć od października?
To dopiero 1 rok socjologii, ale zajęć mało więc można z czymś to połączyć, tylko tak aby sens to posiadało.

Zaznaczam, że to Szczecin, czyli poszaleć z wyborem kierunków nie można :(

Póki co po głowie chodzi mi:
1. zarządzanie
2. zdrowie publiczne

Wdzięczna będę za propozoycje (jak widać, moze zainteresowania są rozległe ;-)
Awatar użytkownika
malec

Post autor: malec »

a wiesz ile bedzie zajec na drugim roku? ja bym socjologie polaczyl z zarzadzaniem, pozniej na socjologii dobral sobie pokrewne kursy (typu socjologia organizacji, badania marketingowe, zzl), fajna kombinacja, a tak wogole to osobiscie skupiam sie na jednym kierunku, bo chce byc dobry w jednej dziedzinie a nie do bani w dwoch :)
Awatar użytkownika
Nadja
**

a. mozna byc dobrym w 2 dziedzinach, mozna w 3, etc.
b. socjologia nie zapewnia mi pracy. uważam, że praca po socjologii to jedna wielka niewiadoma. dobrze mieć coś w zanadrzu.
Awatar użytkownika
malec

wszystko zalezy od osoby, jak ktos wie ze sie czyms chce zajmowac i sie uprze zeby to osiagnac to osiadnie, dodatkowo czytalem w forbes'sie ze bardzo rosnie zapotrzebowanie na specjalistow z zakresu nauk spolecznych :)
Awatar użytkownika
Nadja
**

To może inaczej do tego podejdziemy: im więcej zajęć mam, tym poważniej to traktuję i wykonuję lepiej. Może to jest klucz.
A kierunku nadal nie mam.

Może i rośnie zapotrzebowanie społeczników, ale teraz w całej Polsce wylęga się ich tak dużo, że niebawem zapotrzebowanie spadnie.
Awatar użytkownika
malec

tylko ze wiekszosc z nich to cieniasy albo sredniacy, do pracy sie przyjmuje najlepszych, dlatego ja uwazam ze nalezy sie skupic na jednym :)
Awatar użytkownika
Nadja
**

Zauważ proszę, że zboczyłeś z tematu, ja pytałam "co dobrać powinnam" a nie czy powinnam dobierać.
I tak uważam, że mogę zrobić coś jeszcze, choćby dla siebie.
Awatar użytkownika
malec

racja, przerpaszam, do socjologii poza segmentem zarzadania fajnie pasuja studia ekonomiczne moim zdaniem. ewentualnie jeszcze psychologia, albo kulturoznastwo.
Awatar użytkownika
Nadja
**

Psychologii niestety w Szczecinie nie ma. Kulturoznastwo to nie interesuje mnie w ogóle.

Ale dziś znalazłam archeologię i dziennikarstwo, które od tego roku powstają. Godne przemyśleń moim zdaniem.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Dziennikarstwo - także fajna sprawa, inaczej patrzysz na wydarzenia i inaczej je opisujesz.

Zrób sobie specjalizację pracownik socjalny - i prace masz mur beton, więc nie mów też, że po socjologii praca to niewiadoma - ale za jaką kasę i z jakimi ludźmi :-)

Rozwiązania możesz brać w sumie albo w jedną stronę albo w drugą:
- religia, kultura,
- ekonomia, zarzadządzanie, praca

PS: Ja także przystaję przy tym, żeby wybrać jeden kierunek i dać z siebie wszystko - socjologia to bardzo ogólna nauka - i nikt mi nie powie, ze jest wystarczająco czasu aby ją rozgryźć :-) czasu jest zawsze mało a materiału do przerobienia o kilkadziesiąt ton publikacji za dużo - a to ciągle rośnie zaś czas się skraca.. nie wspomnę już o badaniach - które samemu trzeba prowadzić - co kończy się raportem i nowymi wnioskami, teoriami i w rezultacie dalszą niewiedzą człowieka o człowieku i całych zbiorowościach...
kropka
**

Post autor: kropka »

dziennikarstwo... zastanawiasz się nad tym? dla mnie to tylko strata czasu. jeśli umiesz pisać, to te studia Ci nic nie dadzą. dziennikarstwa nie można się nauczyć, to się ma we krwi ;) same też raczej bym poszła w stronę ekonomii, zarządzania.
wszystko zależy od specjalizacji, na jaką wybierasz się na socjologii. zastanów się dobrze, by nie zmarnować pięknych lat. ja zmarnowałam 5 lat na filologii polskiej. niby fajny kierunek, ale książki niestety znienawidziłam. teraz zaczęłam socjologię i w końcu robię coś, co kocham. odnalazłam się... :)
inspiration... from home... from street...
for money... for free...
from You... from Him...
from everything...
ODPOWIEDZ