Praca w policji albo w wojsku

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
ODPOWIEDZ
awariant

Praca w policji albo w wojsku

Post autor: awariant »

Witam wszystkich:)
Mam parę pytań. Wiem, że te tematy wiele razy padały, ale mój jest bardziej rozbudowany.
Chciałbym pracować w policji lub w wojsku.
Jestem już po pierwszym roku. Niestety nie mam na uczelni specjalizacji resocjalizacji, więc wybrałem inną. Będę miał praktyki. Zastanawiam się nad posterunkiem policji. Słyszałem, że można też odbyć tam staż 3 miesięczny. Ciekawe, czy to prawda. Chciałbym wszystko pokierować na właściwy tor. Czy po licencjacie mogę iść na szkołę oficerską policji lub wojska? Jak ta kwestia wygląda? Czy przyjmą mnie do pracy po licencjacie w tych placówkach i będę miał sposobność do dalszej edukacji ?
Awatar użytkownika
malec

Post autor: malec »

W Googlach jak wpiszesz forum policji to się pojawi link do takiego forum dla policjantów, tam siedzą głównie oni i myślę, że najlepiej do nich kierować to pytanie :-). Z tego, co się orientuję, żeby pracować w policji jako funkcjonariusz, nawet jak się szkolisz na oficera, to dwa lata na ulicy pracujesz, tak jak w McDonald's, podobno nawet księgowi hamburgery smażyli :)
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Jeśli nic się drastycznie nie zmieniło, to nie masz szans, żeby po licencjacie przyjęli Cię na uczelnię wojskową. Wybór jest prosty, albo robisz studia od zera, albo możesz przyjść dopiero na doktoranckie (np. na AON). Jeśli chcesz spróbować, to możesz startować do niektórych oddziałów wojskowych, ale na wejście, niezależnie od studiów dostajesz szeregowca.

Nie wiem jak to wygląda w policji, ale chyba możesz iść i starać się o przyjęcie do szkoły oficerskiej.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Natomiast na temat pracy w policji mogę Ci wyjaśnić ja, bo byłam rekrutowana - to raz. W mojej grupie studenckiej była osoba, która miała praktyki na policji - dwa. Koleżanka w grupie dostała pracę w policji na drugim roku i bez żadnej rekrutacji lub praktyk - to trzy.

1. Ogłoszenia o naborach rekrutacyjnych do służby mundurowej pojawiają się okresowo i publicznie, należy ich wyszukiwać i śledzić, najwygodniej w internecie i właśnie wprost na stronie resortowej. Ponieważ taki nabór jest bardzo rozbudowany pod względem etapów weryfikacji, badań i szkoleniowo nie określa ograniczeń po względem kierunków kształcenia, podobnie studia nie muszą być ukończone, średnie wykształcenie jest wymogiem minimalnym, aczkolwiek preferencje bywają wskazywane. Wiadomo, że policja, to organ administracji państwowej, stąd kierunek administracja jest preferowany, ale także psychologia (socjologia ilekroć ktoś prowadzący sobie przypomni, że taka istnieje), a na dodatek zaczynają powstawać nowe kierunki nastawione na kształcenie osób na policjantów i agentów o nazwie bezpieczeństwo wewnętrzne.
2. W celu znalezienia praktyki studenckiej na policji, należy zwracać się (najlepiej z dzienniczkiem praktyk w ręku, bo to przemawia) bezpośrednio do wybranych przez siebie jednostek. Tym niemniej sam fakt odbycia praktyki studenckiej nie skraca drogi do pracy w policji i nie ma większego znaczenia.
3. Co do pracy poza służbą mundurową w policji najbardziej niezawodne są ciocie i wszelkiej maści krewni ;). Ani praktyki, ani rekrutacje nie mają wówczas znaczenia.
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
EnOKa

Post autor: EnOKa »

Kumpel po licencjacie zdawał egzaminy, żeby dostać się do policji - i dostał się. Wiem, z tego co mówił, że ukończenie socjologii dało mu jakieś dodatkowe punkty.
awariant

Post autor: awariant »

Chciałem odświeżyć z deczko temat. Nie wie ktoś może, czy była by taka możliwość, aby odbyć przeszkolenie wojskowe i mieć je od razu jako praktyki uznane?
Xylomena
Kontakt:

Nie wiem o jakim przeszkoleniu piszesz. Jeżeli o takim praktycznym dodatku po ochotniczym PO na studiach, o który się występuje do naszej armii, aby zrównoważyć brak służby w wojsku, to bardzo wątpię. Nie tylko dlatego, że już prawie nikogo na to nie biorą, a po samej teorii na uczelniach, udzielają przeniesień do rezerwy (w związku z reformą uzawodowienia). Ćwiczenia wojskowe i zawodowe, to dwie różne nitki obowiązków, do odmiennych celów.
Czasem się zbiegają, ale nie na socjologii :roll: (co liczę, że się nie zmieni).

Jeżeli na prawdę tak marzysz o tych mundurach, to nie trać czasu na socjologię, tylko przejdź do kształcenia w kierunku wojskowym, bądź zgłoś się jako ochotnik zasadniczego szkolenia zawodowego, jeśli tylko w pełni się unormują i wejdą w życie wszelkie ustawy regulujące warunki takiej pracy.
prawdziwy_stachu
**

Post autor: prawdziwy_stachu »

Chętnym i zainteresowanym polecam zajrzenie na tę stronę:

http://www.policja.pl/rekrutacja/informator.html

PS. Jestem nowy na tym forum więc pragnę się przywitać- Witajcie socjolodzy;)
socjopat

Post autor: socjopat »

witaj Stachu :grin:
Xylomena
Kontakt:

Też bym napisała "socjolodzy", gdyby nie lata studiów, podczas których zreformowano mnie na "socjologowie". Tym samym prawdziwość Stacha staje mi pod znakiem zapytania, ale też pozdrawiam :grin:
vandererst

Post autor: vandererst »

Mo¿e pierwszy rok i jeszcze ch³opaka nie "wyprostowali" :wink:
Xylomena
Kontakt:

No może.. Skoro dałeś radę przemknąć koło mnie z 43 postami nie zapadając w pamięć, to i jego mogło coś ominąć :wink:
Awatar użytkownika
gabik
**

Post autor: gabik »

Z tego, co mi wiadomo - a połowa rodziny pracuje w mundurowych - to jest kiszka. Do woja lub policji najlepiej iść po studiach, choć i to nie daje za bardzo szans na dobre stanowisko. A w komórkach analiz siedzą obecnie policjanci przed emeryturą, z którymi nie wiedzieli, co mają zrobić
Xylomena
Kontakt:

Przynajmniej sobie siedzą i to już dobrze świadczy o firmie :cool: . Na ten przykład PZU słynie z tego, że nie daje posiedzieć ani młodym, ani starym. Młodym latami przedłuża trzymiesięczne umowy zlecenia (czyli zapewnia brak stażu pracy do emerytury), a starym na 3-4 lata przed emeryturą, proponuje szkolenia na infolinię z rejestracją komputerową i cofnięciem pensji do stawki wyjściowej (jak dla tych łosi na zleceniach, czyli 8 złotych za godzinę), a za odmowę takiego szkolenia zwyczajnie zwalnia.

Dzisiaj na moich zajęciach jeden z moich wykładowców (byłych wojskowych) biadolił, że porządki naszego kraju są nienormalne, bo jakiemuś jego znajomemu generałowi na emeryturze dzieje się straszna krzywda - dostaje "tylko" 6 tys. złotych miesięcznie... I jakie to oburzające w porównaniu z tym, co dostają kontraktowi piłkarze.

Łatwość znajdowania wszystkich, którzy mają więcej i lepiej w porównaniu z trudnością znajdowania żyjących ciężej, niż Ja, zawsze mnie zdumiewa.
ODPOWIEDZ