Co może robić socjolog...
W takim razie jak wroce to Polski to komende uzupelnien odwiedze i sie wypytam. Jeszcze jedeno mam pytanie, czy orientujesz sie moze czy jest mozliwosc kontunyacji studiow podczas sluzby, w trybie zaocznym badz wieczorowym. Bo z jednej strony chcialbym zrobic magisterium z socjologii badz psychologii a z drugiej chcialem juz zaczac zawodowe zycie.
Za moich czasów jak ktoś ochoczo się zgłaszał do armii - WKU od razu na badania psychiatryczne wysyłała, bo normalny na ochotnika się do armii nie pchał, ale czasy się zmieniająjak skoncze studia to poprostu nie pojde sam z siebie sie do nich zglosc.
Jeżeli trafisz do jednostki w swoim mieście a tak być może się stać, bo wojsko tnie koszty i na weekendy się pozbywa inwentarza by nie żywić, to nic nie stoi na przeszkodzie byś zaocznie studioiwał w tym czasie, jakbyś się załapał na pisarza w woju to już bajka totalna (wszystkie weekendy wolne a i w tygodniu masa czasu dla siebie)Jeszcze jedeno mam pytanie, czy orientujesz sie moze czy jest mozliwosc kontunyacji studiow podczas sluzby, w trybie zaocznym badz wieczorowym.
Jeśli chodzi o dalsze studiowanie to musisz mieć zgodę przełożonych. Ze zgodą przełożonych wiąże się to, że armia wtedy płaci za Ciebie, ale jak dobrze umotywujesz...
@socjopat,
teraz wojsko się bije o ludzi, bo okazało się, że chętnych na zawodowego za 2k zł mało
@socjopat,
teraz wojsko się bije o ludzi, bo okazało się, że chętnych na zawodowego za 2k zł mało
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Hania mozesz napisac jak wygladalaja te etapy? tzn chyba jest to opisane na ich stronach www ale chcialem taka zyciowa relacje uslyszec
.
O dalszym kontunuowaniu studiow myslalem w Ritterowskiej perspektywie, tzn podswiadomie chodzilo mi o pelne sfinansowanie albo dofinansowanie usupelniajacych. Ostatnio komende odwiedzalem w lutym zeby anulowac swoj bilet (co roku zapominam doniesc pismo z uczelni i co roku mi powolanie przysylaja
) pani ktora mnie obslugiwala mowila ze ze znajomoscia obcego jezyka stosunkowo latwo dobre stanowisko zalapac w armii. Generalnie sposobal mi sie bardzo caly ten pomysl.
Ku chwale Ojczyzny socjoziomale
O dalszym kontunuowaniu studiow myslalem w Ritterowskiej perspektywie, tzn podswiadomie chodzilo mi o pelne sfinansowanie albo dofinansowanie usupelniajacych. Ostatnio komende odwiedzalem w lutym zeby anulowac swoj bilet (co roku zapominam doniesc pismo z uczelni i co roku mi powolanie przysylaja
Ku chwale Ojczyzny socjoziomale
Tia, wiem coś na ten temat. Przyjechałem do WKU, zbrojny z pismo z uczelni a pani do mnie: "ale wie pan, że studia mogą, ale nie muszą odroczyć poboru?" Mało w drzwiach nie zszedłem z wrażenia. A okazało się, że potrzebują na gwałt informatyków z rosyjskim i angielskim. 
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Jezeli chodzi o Kraków to sprawa wygłada nastepująco, jeżeli chcesz kontynuowac naukę na studiach wieczorowych bądź zaoczny to dla nich nie stnanowi to zadnego problemu, a wrecz na to naciskają jeżeli chodzi o pracowników administracyjnych, co także jest powiązane w przyszłośći z łatwości awansu. Sama rekrutacja dzieli sie na etaty dla funkcjonariuszy i etaty cywilne.Cały proces traw od miesiąca do 8 miesięcy. Więc jezeli chodzi o mnie to wysłałam do nich swoja aplikacje po miesiącu zadzwonił do mnie koleś i zaprosił na rozmowe. Pierwszym etap to była standardowa rozmowa rekrutacyjna, nastepnie po tygodniu dzwonią do ciebie i zapraszają cie na szczegółowe badania lekarskie zaczynając od lekarza ogólnego kończąc na neurologii. Następnie sprawdzian sprawnościowy i po tym etapie podpisujesz dokument o ochronie informacji....................................................................przeprowadzają także wywiady środowiskowe na temat kandydata...
-
Socjopatka
@Hania - dobrze rozumiem, że startujesz na stanowisko administracyjne czyli etat cywilny? Czy do tego niezbędny jest egzamin sprawnościowy???
Np. w wojsku w jednostce wrocławskiej przyjmują po studiach ale na zawodowych, egzamin sprawnościowy + angielski + psycholog, 2 lata szkółki a potem etat gdzieś w Polsce i 2 tys. netto.
@Ritter -
Np. w wojsku w jednostce wrocławskiej przyjmują po studiach ale na zawodowych, egzamin sprawnościowy + angielski + psycholog, 2 lata szkółki a potem etat gdzieś w Polsce i 2 tys. netto.
@Ritter -
Nie mów, że jest coś takiego jak socjologiczna branżaJa mogę powiedzieć, ze wybrałem świadomie, bo już od roku pracowałem w branży
Dokładnie tak jak napisał mój poprzednik. Jezeli chodzi o testy to ogólnie dostaje sie kilka testów jeden dotyczy wyłącznie matematyki, drugi z historii współczesnej i trzeci ogólny na inteligencje, po tym czeka sie na kolejny telefon który oznacza ze zapraszają cie na kolejny etap, a jak wysla do ciebie list polecony to ci podziekują za wszystko....
-
Socjopatka
Emm.. w takiej branży można pracować po różnych studiach, tudzież marketingu, ekonomii, matematyce, informatyce, ekonomoetrii itp.Socjologiczna nie, ale jest coś takiego jak badania marketingowe i badania rynku
Nadal nie wiem czy to administracja czy zawodowstwo, możesz hania podpowiedzieć, bo mnie to ciekawi?
Uczyłem się z chłopakiem pracującym w kadrach w wojsku, niewiem jak to możliwe, ale był prowadzony jak wojak z wszystkimi przywilejami (odliczał już lata do emerytury - a 32 na karku) 8O
To chyba tak samo jak z biurwami na kopalni, które się zdarzało że są/były prowadzone w aktach jak pracownicy dołowi, nie możliwe a jednak
To chyba tak samo jak z biurwami na kopalni, które się zdarzało że są/były prowadzone w aktach jak pracownicy dołowi, nie możliwe a jednak
-
Socjopatka
Hania24
Malec
Jako funkcjonariusz np w policji śmigasz jako prewencjusz po ulicach, w wojsku trenujesz w terenie siebie i grupę szeregowców. Cywilny siedzi w papierkach. Ścieżka kariery jest długa i wymaga wielu wyrzeczeń.
Socjo - nie wydaje się to fair, bo cywilni nie są narażeni na wpływy, które dotykają zawodowych. Nie wyobrażam sobie, że mam dodatki i ulgi tak jak produkcyjni pracownicy w mojej firmie.
- czyli zdajesz egzamin sprawnościowy do pracy za biurkiem?!?Jezeli chodzi o mnie to wyłącznie administracja.
Malec
Jeśli to było do mnie pytanie:generalnie jaka jest roznica w sciezce kariery? jak wyglada kariera cywilnego pracownika a jak funkcjonariusza
Jako funkcjonariusz np w policji śmigasz jako prewencjusz po ulicach, w wojsku trenujesz w terenie siebie i grupę szeregowców. Cywilny siedzi w papierkach. Ścieżka kariery jest długa i wymaga wielu wyrzeczeń.
Socjo - nie wydaje się to fair, bo cywilni nie są narażeni na wpływy, które dotykają zawodowych. Nie wyobrażam sobie, że mam dodatki i ulgi tak jak produkcyjni pracownicy w mojej firmie.
Malec nadal chcesz do armii?, poczytajMalec napisał:
W takim razie jak wroce to Polski to komende uzupelnien odwiedze i sie wypytam. Jeszcze jedeno mam pytanie, czy orientujesz sie moze czy jest mozliwosc kontunyacji studiow podczas sluzby, w trybie zaocznym badz wieczorowym. Bo z jednej strony chcialbym zrobic magisterium z socjologii badz psychologii a z drugiej chcialem juz zaczac zawodowe zycie.
( kliknij jeśli chcesz przeczytać więcej )W szkole masz plan lekcji, praktyk zawodowych i innych zajęć. Podobnie jest w wojsku. W każdej jednostce wojskowej obowiązuje porządek dnia, który ustalany jest przez jej dowódcę. Nie we wszystkich jednostkach pobudka jest dokładnie o tej samej porze, w różnym czasie odbywają się zajęcia szkoleniowe, a także w różnych godzinach możesz mieć do swojej dyspozycji czas wolny.
W wielu jednostkach wojskowych porządek dnia wygląda następująco:
Powszednie dni tygodnia
Czas wykonania poszczególnych przedsięwzięć w godz. od-do
czas trwania w min.
6.00
Pobudka
6.00-6.10
10 minut
Przygotowanie do porannego rozruch fizycznego
6.10-6.40
30 minut
Poranny rozruch fizyczny
6.40-7.05
25 minut
Porządkowanie rejonów wewnętrznych, toaleta osobista
7.05-7.40
35 minut
Śniadanie
7.40-8.00
20 minut
Przygotowanie do zajęć i apel poranny
8.00-14.00
360 minut
Szkolenie programowe
(7 godzin lekcyjnych po 45 minut =315 minut plus 45 minut przerwy, w tym przerwa na drugie śniadanie)
14.00-14.45
45 minut
Apel południowy i przerwa obiadowa
14.45-15.45
60 minut
Obsługa uzbrojenia i sprzętu technicznego, praca kulturalno-wychowawcza, treningi itp.
15.45-21.30
345 minut
Dobrowolny udział w przedsięwzięciach rekreacyjno-wypoczynkowych, oglądanie programu telewizyjnego, wyjścia na przepustki, odwiedziny, ew. dodatkowe zajęcia doskonalące, kolacja
21.30-22.00
30 minut
Sprawdzanie obecności i porządkowanie rejonów, toaleta osobista
22.00
Capstrzyk
Tylko pomyśl, po jakimś czasie nawet się zaczniesz wypróżniać zawsze o tej samej porze