Wysłany: Czw Lut 06, 2014 5:58 pm Temat postu: Praca badawcza
Witam, mam do napisania prace badawcza, a tak dokladniej na razie tylko sam jej schemat jednak mam z tym duzy problem. Moj temat pracy to: Wplyw emigracji na jakosc zycia rodzinnego. Czy ktos moglby mi pomoz? Bo sama nie moge sobie z tym poradzic :(
Na pewno warto wziac pod uwage glowne rozroznienie w kontekscie migracji - zarobkowej i nie-zarobkowej, czy jak to ujmuja badacze bardziej poetycko - migracji za chlebem i migracji za kawiorem.
Ta pierwsza powodowana jest najczęściej bezrobociem, a druga poczuciem zagubienia we własnym społeczeństwie lub chęcią odkrywania nowych światów społecznych.
Można intuicyjnie przyjac zalozenie, ze migracja zazwyczaj powoduje trudności i wplywa negatywnie na wiezy rodzinne, aczkolwiek jest to hipoteza wymagajaca weryfikacji. Warto też pamietac o tzw. LAT - "living apart together" (z ang. życie z dala od siebie), jednej z nowoczesnych form życia rodzinnego.
Istnieje do tego bogata literatura, służę pomocą w tej materii o ile problem jest aktualny. Czy w gre wchodza rowniez anglojęzyczne pozycje?